KOMPOSTOWNIK

CZY WIEDZIELIŚCIE, ŻE ZIEMIA KOMPOSTOWA ŚWIETNIE SPRAWDZI SIĘ W NASZYM OGRODZIE? JAKIE SĄ JEJ ZALETY? PRZEDE WSZYSTKIM ZAWIERA DUŻO MATERII ORGANICZNEJ, KTÓRA W GLEBIE TWORZY STRUKTURĘ GRUZEŁKOWATĄ, A JEJ REGULARNE STOSOWANIE POZWALA ZACHOWAĆ ŻYZNĄ, PRÓCHNICZĄ WARSTWĘ GLEBY. KAŻDY Z NAS MOŻE SAMODZIELNIE PRZYGOTOWAĆ TAKĄ ZIEMIĘ. JAK TO ZROBIĆ? PIERWSZYM KROKIEM, KTÓRY POWINNIŚMY PODJĄĆ, JEST PRZYGOTOWANIE GŁÓWNEGO JEJ SKŁADNIKA, CZYLI KOMPOSTU!
KOMPOSTOWNIK

Przygotowanie kompostownika

W tym celu powinniśmy wydzielić w zacienionym miejscu naszego ogrodu 2 m2 powierzchni, na których usypiemy pryzmę kompostową. Możemy także wykorzystać specjalnie przeznaczony do tego pojemnik. W sklepach znajdziemy różnego rodzaju kompostowniki – zarówno te małe, jak i duże. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie i swojego ogrodu.

Sporządzanie kompostu

Wielu z nas zastanawia się, co może posłużyć nam do przygotowania kompostu, a czego nie powinniśmy wrzucać do kompostownika. Lista dozwolonych materiałów jest długa. Przede wszystkim są to biologiczne odpady kuchenne, liście, skoszona trawa (podsuszona!) i gałązki, a także słoma czy siano. Najlepiej kompost przygotować, mieszając ze sobą biologiczne odpady z gałązkami czy liśćmi. Nie powinniśmy za to wrzucać do kompostownika odpadów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso czy nabiał. Rozkładające się mięso może zwabić do naszego kompostownika szczury, a ich wizyty w naszym ogrodzie raczej wolelibyśmy uniknąć. Nie mówiąc już o przykrym zapachu, które wydziela się w czasie takiego procesu. Jako nawóz świetnie za to sprawdzą się skorupki jaj (nie całe jaja!), ale także fusy z kawy i z herbaty, drobno pokrojone resztki owoców i warzyw czy skórki bananów. Powinniśmy jednak uważać z kompostowaniem nadmiernej ilości skórek cytrusów, mogą one bowiem spowalniać rozwój mikroorganizmów niezbędnych w procesie kompostowania. Nie powinniśmy także kompostować zainfekowanych części roślin ogrodowych.

Ponadto kompostownik powinniśmy też regularnie podlewać, by nie uległ wysuszeniu. Jeśli chcemy przyspieszyć cały proces i zadbać o odpowiednie napowietrzenie tworzącego się kompostu, powinniśmy pamiętać o tym, by go przerzucać. Nasz kompost powinien być gotowy po upływie około roku!

Dżdżownice naszymi sojusznikami

Czy wiecie, że naszymi sojuszniczkami w procesie kompostowania są dżdżownice? Zaproszenie ich do naszego kompostownika przyspieszy proces kompostowania, a także zwiększy jakość otrzymanego w ten sposób kompostu. Z ich pomocą będziemy mogli otrzymać szczególny rodzaj nawozu, jakim jest wermikompost, znany też jako biohumus. Dżdżownice, które żywią się umieszczoną w kompostowniku materią organiczną, wydalają ją w postaci tzw. koprolitów – to właśnie wspomniany wermikompost – niezwykle bogaty w składniki odżywcze.

Kompostownik dobry dla klimatu

Zalet kompostownika jest wiele. Warto przede wszystkim podkreślić, że założenie kompostownika to krok w walce ze zmianami klimatycznymi, który może podjąć każdy/każda z nas. Przygotowana w kompostowniku ziemia kompostowa znakomicie sprawdzi się jako zamiennik torfu, którego używanie szkodzi środowisku. Wydobywanie torfu wiąże się bowiem z osuszaniem torfowisk, które są niezastąpionymi magazynami wody, a ich ochrona ma niebagatelne znaczenie w walce z ociepleniem klimatu i suszą. Ponadto przygotowując kompost z naszych domowych odpadów, sprawiamy, że materia organiczna wraca do obiegu naturalnego. Tym samym przyczyniamy się także do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych uwalnianych w procesie utylizacji śmieci.

Od teraz w Waszych ogrodach mogą zagościć kompostowniki! W ten sposób razem dbamy o klimat!

Bądźmy #UWażniNaSuszę! Bądźmy #UWażniNaKlimat!

Bibliografia:

T. Ciesielczuk, Poradnik kompostowania, dostępny online: https://www.smieciopolis.opole.pl/wp-content/uploads/2021/02/Poradnik-kompostowania-v5.pdf
https://poradnikogrodniczy.pl/czego-nie-wrzucac-do-kompostownika.php
https://poradnikogrodniczy.pl/dzdzownice-kalifornijskie-hodowla-w-kompostowniku.php
https://naszesmieci.mos.gov.pl/materialy/artykuly/58-kompostowanie-jak-zaczac
https://www.portal-sadownik.pl/artykuly/kategoria/ogrodnictwo-amatorskie-i-dzialkowe/czy-moena-kompostowac-cytrusy

Aktualności

Dołącz do 6. edycji Programu Mentoringu UW – znajdź swojego mentora lub mentorkę!

Ruszyła rekrutacja do 6. edycji Programu Mentoringu UW, którą Inkubator Uniwersytetu Warszawskiego realizuje we współpracy z Klubem Absolwentów UW.

15. edycja Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp pod patronatem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości!

Z dumą ogłaszamy, że 15. edycja Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp została objęta honorowym patronatem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP)!

Rusza rekrutacja! Inkubator Uniwersytetu Warszawskiego zaprasza na 15. edycję Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp!

BraveCamp to wydarzenie dla osób studiujących i doktoryzujących się na Uniwersytecie Warszawskim, Warszawskiem Uniwersytecie Medycznym oraz uczelniach partnerskich, które wspiera…

Kawa, rozmowy i pomysły – za nami ostatnia w tym roku odsłona NiceTalk!

Kameralna atmosfera, pełni energii młodzi innowatorzy i wyjątkowi eksperci – tak w skrócie można opisać kolejną odsłonę NiceTalk! O biznesie…