Ekopomidorówka
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by nie kupować ryżu ani makaronu w plastikowych torebkach czy opakowaniach. Coraz więcej sklepów w Polsce oferuje sprzedaż ryżu i makaronu na wagę. Najwięcej jest ich w Warszawie, jednak powoli pojawiają się także w innych miastach. Zdarza się również, że makaron czy ryż możemy dostać luzem na lokalnych bazarach. Możemy wybrać się tam z własnym pojemnikiem. W ten sposób ograniczymy zużycie plastiku tak szkodliwego dla naszego środowiska.
O środowisko możemy zadbać także podczas przyrządzania posiłku. W garnku, w którym gotujemy ryż czy makaron, nie powinno być zbyt dużo wody. Napełniony po brzegi garnek przyczynia się do nadmiernego zużycia gazu lub prądu. Garnek, w którym gotujemy pomidorówkę, przykryjmy pokrywką. W ten sposób nasza ulubiona zupa szybciej się ugotuje, a my zaoszczędzimy energię. Po ugotowaniu makaronu nie wylewajmy pozostałej w garnku wody! Możemy wykorzystać ją na przykład do zagęszczenia naszego ulubionego sosu.
Zadbajmy o nasze środowisko w prostych, codziennych sytuacjach!
Bądźmy #UWażniNaKlimat! Bądźmy #UWażniNaSuszę!