Jak zorganizować ekopiknik?
Oto kilka praktycznych porad:
- Jednorazowe talerzyki i sztućce zastąpmy tymi, które są wielorazowe. Kubeczki możemy zastąpić bidonami.
- Orzeźwiające napoje i koktajle możemy pić używając papierowej lub metalowej słomki. A może, w duchu zero waste, warto w ogóle z niej zrezygnować?
- Do wycierania rąk po posiłku zamiast chusteczek jednorazowych możemy użyć wielorazowych chusteczek bawełnianych.
- Do deseru wypijmy kawę lub herbatę, ale nie taką kupowaną na wynos w jednorazowych kubeczkach, tylko z domowej kawiarni. Napój możemy przenieść w termosie, który pozwoli zatrzymać wysoką temperaturę płynu przez dłuższy czas.
- Możemy zabrać ze sobą wielorazowe pojemniki, do których schowamy resztki jedzenia. W ten sposób posiłki zachowają świeżość na dłużej, będziemy mogli je dokończyć w domu i nie będziemy musieli ich wyrzucać.
- Niestety często się zdarza, że zapominamy o zbieraniu śmieci po naszym pikniku – pamiętajmy, że te będą się rozkładać w ziemi dziesiątki czy nawet setki lat.
Od teraz nasz piknik może naprawdę być EKO! Bądźmy #UWażniNaKlimat!