Sprawa ostrego sosu, a precyzyjniej: czynników wpływających na jego pikantny smak – niezależnie od kulinarnych gustów – wbrew pozorom wcale nie jest błaha. Takie sosy powstają często na bazie papryczek, które zawierają kapsaicynę. To właśnie ona odpowiada za ich „ostry” smak. W 2021 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny otrzymali David Julius oraz Ardem Patapoutian. Badacze zostali wspólnie wyróżnieni za odkrycia receptorów temperatury i dotyku. Do odkrycia reagującego na ciepło receptora TRPV1 w zakończeniach nerwów skóry Julius wykorzystał właśnie kapsaicynę. Jego badania doprowadziły do przybliżenia sposobu, w jaki kapsaicyna i inne związki wpływają na włókna nerwowe odpowiadające za czucie. To z kolei otworzyło drogę do wykorzystania reakcji sensorycznych w terapii między innymi infekcji i nowotworów.
O tych i innych osiągnięciach laureatów Nagrody Nobla podczas pierwszego dnia Tygodnia Noblowskiego na Uniwersytet Warszawski w 2021 roku dyskutowali:
- prof. dr hab. n. med. Anna Kostera-Pruszczyk, Katedra i Klinika Neurologii, CSK UCK Warszawski Uniwersytet Medyczny
- prof. dr hab. n. med. Grzegorz Basak, Katedra i Klinika Hematologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych, CSK UCK Warszawski Uniwersytet Medyczny
- prof. dr hab. n. med. Jacek Malejczyk, Katedra i Zakład Histologii i Embriologii, Centrum Biostruktury Warszawski Uniwersytet Medyczny
Dziś przypominamy ich wypowiedzi.
#EksperciUW #EkspertkiUW #UWagaNauka
Link do filmu: https://youtu.be/Tii29qX9lgg?si=BkY6fwiIXCMZp24Y
Realizacja: Kacper Bartczak, Grain Films
Cykl aktualności #UWaga Nauka to ciekawostki i najnowsze odkrycia naukowców Uniwersytetu Warszawskiego w ramach ich działań naukowych. Materiały powstały w celu popularyzacji nauki.
#EksperciUW #EkspertkiUW # UWagaNauka #aktualności #WydziałFilozofiiUW