Szkodliwy dla środowiska
Olej palmowy uzyskuje się z miąższu owoców olejowca gwinejskiego (jego popularna nazwa to: palma olejowa). Jego produkcja przyczynia się do coraz bardziej rozległych wycinek i wypalania lasów tropikalnych pod tereny uprawne. Jest to proces niezwykle szkodliwy dla środowiska. Nie tylko przyczynia się do niszczenia lasów równikowych, ale też ogranicza naturalny habitat zwierząt, co w konsekwencji prowadzi do wymierania takich gatunków jak np. orangutany, które są obecnie gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem.
Szkodliwy dla zdrowia
Kolejnym argumentem przeciwko olejowi palmowemu są względy zdrowotne. W surowym oleju palmowym znajdziemy wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak w przemyśle spożywczym wykorzystywane są przede wszystkim tłuszcze palmowe w postaci rafinowanej lub utwardzonej. Surowego oleju palmowego nie odnajdziemy w produktach spożywczych dostępnych na rynku. Olej palmowy najczęściej występujący w naszej żywności zawiera wysoki procent nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko zakrzepów naczyniowych. Skutkami spożywania w dużych ilościach tego rodzaju oleju mogą być: choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu II czy wzrost poziomu cholesterolu w organizmie.
Dlatego zachęcamy – zrezygnujmy z produktów, które zawierają olej palmowy. Dbajmy o środowisko i o swoje zdrowie!
Bądźmy #UWażniNaKlimat! Bądźmy #UWażniNaSuszę!
Bibliografia: