facebook Przejdź do treści

OLEJ PALMOWY

KTO Z NAS NIE LUBI SŁODYCZY? PEWNIE MAŁO KTO. A KOMU ZDARZA SIĘ SPRAWDZAĆ ICH SKŁAD? CZYTAJĄC LISTĘ SKŁADNIKÓW, MOŻEMY SIĘ DOWIEDZIEĆ, ŻE PRODUKCJA WIELU Z NASZYCH ULUBIONYCH ŁAKOCI JEST SZCZEGÓLNIE SZKODLIWA DLA ŚRODOWISKA. A TO WSZYSTKO ZA SPRAWĄ OLEJU PALMOWEGO.
OLEJ PALMOWY

Szkodliwy dla środowiska

Olej palmowy uzyskuje się z miąższu owoców olejowca gwinejskiego (jego popularna nazwa to: palma olejowa). Jego produkcja przyczynia się do coraz bardziej rozległych wycinek i wypalania lasów tropikalnych pod tereny uprawne. Jest to proces niezwykle szkodliwy dla środowiska. Nie tylko przyczynia się do niszczenia lasów równikowych, ale też ogranicza naturalny habitat zwierząt, co w konsekwencji prowadzi do wymierania takich gatunków jak np. orangutany, które są obecnie gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem.

Szkodliwy dla zdrowia

Kolejnym argumentem przeciwko olejowi palmowemu są względy zdrowotne. W surowym oleju palmowym znajdziemy wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak w przemyśle spożywczym wykorzystywane są przede wszystkim tłuszcze palmowe w postaci rafinowanej lub utwardzonej. Surowego oleju palmowego nie odnajdziemy w produktach spożywczych dostępnych na rynku. Olej palmowy najczęściej występujący w naszej żywności zawiera wysoki procent nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko zakrzepów naczyniowych. Skutkami spożywania w dużych ilościach tego rodzaju oleju mogą być: choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu II czy wzrost poziomu cholesterolu w organizmie.

Dlatego zachęcamy – zrezygnujmy z produktów, które zawierają olej palmowy. Dbajmy o środowisko i o swoje zdrowie!

Bądźmy #UWażniNaKlimat! Bądźmy #UWażniNaSuszę!

Bibliografia:

http://www.sprawynauki.edu.pl/archiwum/dzialy-wyd-elektron/307-ochrona-srodowiska/4169-orangutany-i-olej-palmowy%20i

https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C80533%2Cwszystko-o-oleju-palmowym-zdrowiu-i-srodowisku-w-piatek-na-w-poznaniu.html