DNA porannej kawy i los planety

A czy wiecie, jaki wpływ na smak kawy mają… czynniki genetyczne, możliwe do zbadania dzięki analizie DNA roślin, z których jest wytwarzana?
dna-porannej-kawy-i-los-planety

Mocarstwową pozycję na rynkach mają dwa gatunki kawowców: Arabika i Robusta. Przy czym – uwaga! – pierwszy z nich (60% światowej produkcji kawy) stanowi hybrydę Robusty (właściwie Coffea Canephora) oraz Coffea Eugenioides. Problematyczne jest jednak krzyżowanie Arabiki z innymi gatunkami. Jak wynika z badań opublikowanych niedawno w „Nature Communications”, Arabika ma wiele kopii każdego chromosomu, co jest zjawiskiem nazywanym poliploidią. Oznacza to, że duża część zmienności genetycznej gatunku wynika z jego nowych mutacji. Te z kolei często skutkują odmianami, które tylko nieznacznie różnią się od oryginału. Jednak – mimo tych niewielkich różnic genetycznych w Arabice występują spore różnice na innych poziomach, dla przykładu: w liczbie chromosomów. I to one właśnie mogą być odpowiedzialne z zróżnicowanie pod względem smaku wśród kaw z tego gatunku kawowców. Wspomniane badania, poza rozwiązywaniem zagadki kawowego smaku, ujawniają również słabe punkty poszczególnych upraw, pozwalają określić optymalne warunki hodowli itd., a w przyszłości mają dać szansę chociażby na precyzyjnie określanie poziomu kofeiny…

Skoro jednak Wasza kawa została już wypita – a do następnej upłynie trochę czasu – powstaje problem, co działać dalej? Rozwiązanie podpowiadała podczas zeszłorocznego TEDx University of Warsaw Zuzanna Ruszkowska ze Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych (Uniwersytet Warszawski) podczas wystąpienia 🎤„Czy fusy po kawie mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi?”.

Koniecznie obejrzyjcie!

Źródło: https://www.science.org/…/mutations-you-can-taste-dna…

#EksperciUW #EkspertkiUW #UWagaNauka

Film: Czy fusy po kawie mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi? | Zuzanna Ruszkowska | TEDx University of Warsaw 2023.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=S5gCuAfk1NQ

Cykl aktualności #UWaga Nauka to ciekawostki i najnowsze odkrycia naukowców Uniwersytetu Warszawskiego w ramach ich działań naukowych. Materiały powstały w celu popularyzacji nauki.

#EksperciUW #EkspertkiUW # UWagaNauka #aktualności #WydziałFilozofiiUW

Aktualności

Dołącz do 6. edycji Programu Mentoringu UW – znajdź swojego mentora lub mentorkę!

Ruszyła rekrutacja do 6. edycji Programu Mentoringu UW, którą Inkubator Uniwersytetu Warszawskiego realizuje we współpracy z Klubem Absolwentów UW.

15. edycja Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp pod patronatem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości!

Z dumą ogłaszamy, że 15. edycja Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp została objęta honorowym patronatem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP)!

Rusza rekrutacja! Inkubator Uniwersytetu Warszawskiego zaprasza na 15. edycję Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp!

BraveCamp to wydarzenie dla osób studiujących i doktoryzujących się na Uniwersytecie Warszawskim, Warszawskiem Uniwersytecie Medycznym oraz uczelniach partnerskich, które wspiera…

Kawa, rozmowy i pomysły – za nami ostatnia w tym roku odsłona NiceTalk!

Kameralna atmosfera, pełni energii młodzi innowatorzy i wyjątkowi eksperci – tak w skrócie można opisać kolejną odsłonę NiceTalk! O biznesie…