Mocarstwową pozycję na rynkach mają dwa gatunki kawowców: Arabika i Robusta. Przy czym – uwaga! – pierwszy z nich (60% światowej produkcji kawy) stanowi hybrydę Robusty (właściwie Coffea Canephora) oraz Coffea Eugenioides. Problematyczne jest jednak krzyżowanie Arabiki z innymi gatunkami. Jak wynika z badań opublikowanych niedawno w „Nature Communications”, Arabika ma wiele kopii każdego chromosomu, co jest zjawiskiem nazywanym poliploidią. Oznacza to, że duża część zmienności genetycznej gatunku wynika z jego nowych mutacji. Te z kolei często skutkują odmianami, które tylko nieznacznie różnią się od oryginału. Jednak – mimo tych niewielkich różnic genetycznych w Arabice występują spore różnice na innych poziomach, dla przykładu: w liczbie chromosomów. I to one właśnie mogą być odpowiedzialne z zróżnicowanie pod względem smaku wśród kaw z tego gatunku kawowców. Wspomniane badania, poza rozwiązywaniem zagadki kawowego smaku, ujawniają również słabe punkty poszczególnych upraw, pozwalają określić optymalne warunki hodowli itd., a w przyszłości mają dać szansę chociażby na precyzyjnie określanie poziomu kofeiny…
Skoro jednak Wasza kawa została już wypita – a do następnej upłynie trochę czasu – powstaje problem, co działać dalej? Rozwiązanie podpowiadała podczas zeszłorocznego TEDx University of Warsaw Zuzanna Ruszkowska ze Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych (Uniwersytet Warszawski) podczas wystąpienia „Czy fusy po kawie mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi?”.
Koniecznie obejrzyjcie!
Źródło: https://www.science.org/…/mutations-you-can-taste-dna…
#EksperciUW #EkspertkiUW #UWagaNauka
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=S5gCuAfk1NQ
Cykl aktualności #UWaga Nauka to ciekawostki i najnowsze odkrycia naukowców Uniwersytetu Warszawskiego w ramach ich działań naukowych. Materiały powstały w celu popularyzacji nauki.
#EksperciUW #EkspertkiUW # UWagaNauka #aktualności #WydziałFilozofiiUW