DNA porannej kawy i los planety

A czy wiecie, jaki wpływ na smak kawy mają… czynniki genetyczne, możliwe do zbadania dzięki analizie DNA roślin, z których jest wytwarzana?
dna-porannej-kawy-i-los-planety

Mocarstwową pozycję na rynkach mają dwa gatunki kawowców: Arabika i Robusta. Przy czym – uwaga! – pierwszy z nich (60% światowej produkcji kawy) stanowi hybrydę Robusty (właściwie Coffea Canephora) oraz Coffea Eugenioides. Problematyczne jest jednak krzyżowanie Arabiki z innymi gatunkami. Jak wynika z badań opublikowanych niedawno w „Nature Communications”, Arabika ma wiele kopii każdego chromosomu, co jest zjawiskiem nazywanym poliploidią. Oznacza to, że duża część zmienności genetycznej gatunku wynika z jego nowych mutacji. Te z kolei często skutkują odmianami, które tylko nieznacznie różnią się od oryginału. Jednak – mimo tych niewielkich różnic genetycznych w Arabice występują spore różnice na innych poziomach, dla przykładu: w liczbie chromosomów. I to one właśnie mogą być odpowiedzialne z zróżnicowanie pod względem smaku wśród kaw z tego gatunku kawowców. Wspomniane badania, poza rozwiązywaniem zagadki kawowego smaku, ujawniają również słabe punkty poszczególnych upraw, pozwalają określić optymalne warunki hodowli itd., a w przyszłości mają dać szansę chociażby na precyzyjnie określanie poziomu kofeiny…

Skoro jednak Wasza kawa została już wypita – a do następnej upłynie trochę czasu – powstaje problem, co działać dalej? Rozwiązanie podpowiadała podczas zeszłorocznego TEDx University of Warsaw Zuzanna Ruszkowska ze Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych (Uniwersytet Warszawski) podczas wystąpienia 🎤„Czy fusy po kawie mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi?”.

Koniecznie obejrzyjcie!

Źródło: https://www.science.org/…/mutations-you-can-taste-dna…

#EksperciUW #EkspertkiUW #UWagaNauka

Film: Czy fusy po kawie mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi? | Zuzanna Ruszkowska | TEDx University of Warsaw 2023.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=S5gCuAfk1NQ

Cykl aktualności #UWaga Nauka to ciekawostki i najnowsze odkrycia naukowców Uniwersytetu Warszawskiego w ramach ich działań naukowych. Materiały powstały w celu popularyzacji nauki.

#EksperciUW #EkspertkiUW # UWagaNauka #aktualności #WydziałFilozofiiUW

Aktualności

TEDx University of Warsaw już wkrótce

W jakie nieoczywiste kierunki popycha świadomie rozbudzana ciekawość? Jak ją pielęgnować i przekuwać w realne działania? To pytania, z którymi…

Laboratorium Pomysłów – finał programu i prezentacje najlepszych projektów!

15 października odbyła się Gala Finałowa Programu Grantowego Laboratorium Pomysłów, która stanowiła zwieńczenie współpracy Inkubatora Uniwersytetu Warszawskiego z Johnson &…

Tydzień Noblowski 2025: Dzień 6

Ostatnia z Nagród Nobla przyznana! Nagroda Banku Szwecji im. Alfreda Nobla w dziedzinie nauk ekonomicznych trafiła do Joela Mokyra, Philippe’a…

Zakończyła się 14. edycja Akademii Przedsiębiorczości BraveCamp

Dobiegła końca 14. edycja BraveCamp, intensywnej akademii przedsiębiorczości organizowanej przez Inkubator Uniwersytetu Warszawskiego. Od ośmiu lat program ten pomaga studentom…